środa, 19 czerwca 2013

Niekosmetycznie: Przepis na domową pizze, pycha!


Dziś niekosmetycznie, ale za to równie pysznie czyli pizzowo :)

Najważniejsze w pizzy jest ciasto. Gusta są różne jedni lubią na grubym cieście, inni na cienkim, z dużą ilością składników lub z małą. Ale jedno co łączy wszystkich to to żeby ciasto się nie rozpadało ani nie było zakalcowate.
Od wieków stosowałam przepis z zeszytu mojej mamy. Ciasto wychodziło różnie, w zależności od humorów. Niedawno znalazłam przepis, który stosuje Kinga Paruzel. Zrobiłam ją już kilku krotnie i za każdym razem jest pysznie!

Składniki na ciasto:
szklanka ciepłej wody
1/4 szklanki ciepłego mleka
25g drożdży
łyżka cukru i soli
4 szklanki mąki
2 łyżki oleju/oliwy

Składniki na sos:
pomidory w puszce
czosnek
przyprawy

Najpierw robimy rozczyn. Wlewamy do miski szklankę wody i 1/4 mleka. Następnie wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy po łyżce soli i cukru. Następnie należy zamieszać i odstawić na 2-3min. Po tym czasie dodajemy dwie łyżki oleju, mieszamy i wlewamy odczyn do mąki. Mąkę można przesiać i podgrzać, oczywiście przed wlaniem rozczynu. Następnie ugniatamy ok 10min, ja ugniatam 5 i też wychodzi ładnie ;)


Następnie rozkładamy ciasto na blasze i odstawiamy na 1,5h. Zapewniam Was że jeśli odstawicie na 30min, szczególnie teraz kiedy jest ciepło, efekt będzie identyczny. W tym czasie możecie zrobić sos na pizzę. Ja robię go z pomidorów z puszki, czosnku i przypraw. Podsmażam lekko czosnek dodaje pomidory i gotuję ok 15min. Następnie dodaję przyprawy i pod przykryciem duszę kolejne 15 minut.



Teraz czas a fazę końcową!
Nakładamy wcześniej przygotowany sos. Następnie dodajemy swoje ulubione składniki i wstawiamy pizzę na 20min do piekarnika rozgrzanego do 220-240 stopni.


Jeśli chcecie zobaczyć efekt jaki uzyskała Kinga zapraszam na filmik :)



Smacznego!


41 komentarzy »

  1. Pycha max :D ale zgłodniałam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co ja mam powiedzieć:P jak go wczoraj pisałam to tak strasznie zgłodniałam :D

      Usuń
  2. ach! aż muszę swoją zrobić. A spróbuj zrobić bez mleka, moim zdaniem wychodzi jeszcze lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Trzeba się będzie spotkać i zrobić jakieś party :D

      Usuń
  4. chyba musze isc coś zjeść...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis mam podobny ale Twoja jakoś ładniej wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od lat używałam innego przepisu i jakoś nie zawsze mi wychodziło Ten jest dla opornych i dla mnie świetny :D

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Zrób i spróbuj,, niebo w gębie!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. A jakie dobre i dużo taniej niż we włoskiej!

      Usuń
  8. ja robię z przepisu bez mleka, bez czekania aż wyrośnie ;)) i jest lepsze niż w pizzerii, mąż mi nie daje żyć- ciągle tylko "zrób pizzę" ;pp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ile dajesz wody? :) 1 1/4?

      Usuń
    2. Na 1 dużą pizzę: 3szklanki mąki, szczypta soli, cukru, pół kostki drożdzy, szklanka wody, mieszam i od razu na blachę. I cała reszta (najlepsza wg mnie jest pizza posmarowana oliwą :)). I piekę 12 min i 3 jeszcze grzeję z serem.

      Usuń
    3. A drożdże duże czy małe? :)

      Usuń
  9. Oj dawno domowej pizzy nie robiłam -ale tak mi smaka narobiłaś, że chyba muszę niebawem zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ja już z tego przepisu zrobiłam 3 razy :D
      Wczoraj zrobiłam u przyjaciółki. Od razu wstawiłyśmy i dałyśmy mniej rozwałkowane. Wyszło takie grube z mega ilością składników :D

      Usuń
  10. Weź już nie kuś tą pizzą! xD
    W końcu też zrobię, muszę drożdże kupić ;p Tylko 4 szklanki mąki to bardzo dużo mi się wydaje, ja zawsze robiłam z dwóch i miałam wielką pizzę na całą blachę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu z 4 szklanek wychodzą 2 pizze :)

      Usuń
  11. Wygląda przepysznie, ja też mam swój przepis na pizze domowej roboty, ale już dawno takiej nie robiłam, tylko że u mnie króluje bardzo grube ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej jak pięknie ona wygląda :) Mój ulubiony zestaw składników na pizze to: szynka, salami, cebula, kukurydza, papryczki jalapenos no i tradycyjnie sos i ser :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nigdy nie czekam żeby ciasto wyrosło a spód żeby nie był zakalcem to wcześniej podpiekam przez 15 minut a później smaruję sosem i układam składniki na to ser i na 10 minut do pieca. Bajka

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale jestem głodna! A ta pizza tak apetycznie wygląda :(

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam domową pizze mojej mamy, jest o wiele lepsza niż te w pizzeriach ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie wróciłam z pizzy i tak się najadłam, że zaraz pęknę, ale mimo wszystko ten obrazek pobudza nadal mój apetyt, hah ^^

    OdpowiedzUsuń
  17. Widziałam już ten cudowny przepis na blogu Kingi i jutro zamierzam go spróbować!:D Na samą myśl cieknie mi ślinka. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności!:) Uwielbiam domową pizzę;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobrze, że już jestem po kolacji.. To już wiem co będzie jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  20. ale zrobiłaś mi ochotę :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie :D trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. aż ślinotoku dostałam ;) no nie takie smakołyki o tej porze ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jejku świetnie Ci wyszła!! Smaka narobiłaś mi strasznego. Przepis zapisany i pora niedługo galopować do kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.